Skogen

skogen text2

°

”Om somrarna är det ljust dygnet runt, och man vill aldrig gå och sova i den ljuva natten. Ängen blommar så härligt, och där kan man också hitta de underbaraste åkerbär om man letar noga. I skogen doftar det kåda och växer lingonen och blåbären.”
Sam Sandström
ur
Lillpite – en by att lära av
1975

5Skogsytan är ca 1 ha stor och ligger 1 km norr om boningshuset. Ytan har tidigare avverkats med konventionella metoder men har de senaste 10 åren fått utvecklas fritt. Vi ämnar gå varsamt fram då platsen utgör ett livsutrymme och en fristad för skogslevande arter.
För att ge utrymme för naturens succession och samtidigt tillgodose våra mänskliga behov (framförallt av timmer och sly för hantverk) vill vi längre fram förvärva lite kunskap kring alternativ skogshantering, eventuellt Lübeckmetoden;

Med en förmåga att kombinera ekonomi, ekologi och sociala värden utgör modellen en princip för hur man sköter, skördar och förvaltar en skog utifrån varje egen plats lokala och naturliga förutsättningar. Där ”skogens komplexa ekosystem och naturens rika djur och växtliv utgör grunden för produktionen.”
http://www.silvaskog.se/

3Här kan vi även skönja en historia av en tidigare bosättning. Spår av en torpargrund och gamla rostiga redskap är kvarlämnade som vittnen. Fler bilder finns i galleriet nedan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s