Trädgården

Lillpite trädgård WP
”To find the universal elements enough; to find the air and the water exhilarating;
to be refreshed my a morning walk or an evening saunter; to be thrilled by the stars at night;
to be elated over a bird´s nest or a wildflower in spring
– these are some of the rewards of the simple life.”

John Burroughs

Häggen vid ladan Från norrsidan av berget i barrskogen till bördighetens paradis i Lillpite. Likväl som den vildvuxna tomten, älven och den gamla ladan charmade oss till köp smekte den halvförmultade häggen våra hjärtan. Vi såg inte ett döende träd, vi såg en källa till liv; varje träd som vi planterat på Solvilda har berikats med nedbrutet material från häggen, sprängfyllt av svampmycel och mikroorganismer anpassade för platsen. Läs mer här.

Häggen har gått av på mitten och skapar ett takvalv av blomster och bär. Under denna åldrande värdighet avnjuter vi våra dagliga sommarmåltider och umgås med nära och kära och förtäljer historien om hur det förgängliga återförlivas i allt de nya.

I trädgården på Solvilda följer vi våra hjärtan, lyssnar och observerar. Här agerar vi lärlingar inför naturens mångfacetterade sinnrikhet och vågar verka som medskapare av det vi tror på, tar ansvar för och önskar se mer av i livet.

”By establishing a loving relationsship
between man
and Nature,
they ensured both the balance of Nature
and the
progress of the human race”
Amma / Sri Mata
Amritanandamayi

 _MG_2743Den mest sinnrike och erfarne av alla trädgårdsmästare är naturen själv. Med miljontals år av erfarenhet har naturen utvecklat strategier och system som får allt att verka i en sinnrik symbios. På Solvilda är naturen vår främsta mentor och läromästare; genom att observera vår omgivning lär vi oss hur vi kan implementera denna kunskap på gården för att skapa effektiva och resursbesparande system.

”The greatest change we need to make is from consumption to production, even if on a small scale, in our own gardens. If only 10% of us do this, there is enough for everyone. Hence the futility of revolutionaries who have no gardens, who depend on the very system they attack, and who produce words and bullets, not food and shelter.”
Bill Mollison

Solvilda trädgård

På den här sidan kan ni följa vad som händer i trädgården, i skogen samt nere vid älven. Ni får följa med ner i jorden, in i komposten, till kålen i köksträdgården och till bären under buskarna. Vi visar hur ni kan optimera trädplanteringarna samt skapa kreativa odlingar där allt frodas i enkelhet och symbios. Vi vill visa på all den rikedom och mångfald som finns i vår natur och som ryms i våra trädgårdar. Vi vill inspirera till nyfikenhet och lustfylldhet, att odla i samklang med naturen samt att ta tillvara på den enorma resurs av makalösa växter vi har i vår omgivning. (Kika in i KÖKET om ni är nyfikna på hur vi trollar med naturens färgsprakande delikatesser…)

”All the world´s problems can be solved in a garden”
Geoff Lawton

Klicka på valfri kategori nedan för att få mer information om våra projekt i det gröna.
(Vi har just startat bloggen så ha tålamod med oss, vi lägger till text och bilder allt eftersom)

     skogen text2

KARTA med zonering.
För tydlighetens skull har vi delat tomten i tre delar/zoner. Vi postar inlägg kontinuerligt under respektive del. I hela trädgården eftersträvar vi en samverkan mellan djur och växter och inspireras av deras intelligenta system i vår design. Vi gillar att kombinera växters olika funktioner, och ju fler funktioner en växt kan uppfylla -desto bättre. Därför planterar vi ofta i växtsystem där flera olika växter verkar i symbios med varandra; tillsammans motverkar dem sjukdomar och skadeinsekter samtidigt som dem stärker och bygger det värdefulla och oersättliga jordelivet. Vi maximerar även odlingsytorna samt får njuta av skörd under hela året. Mycket av det vi inspireras av kan förklaras av permakulturens principer, vars kärna samanfattas fint av Richard Perkins: klicka på namnet nedan för att komma till Ridgedale´s hemsida, väl värt!

“To be of most benefit to the greatest number of beings for
the longest time possible with the least effort”
Richard Perkins

Nedan följer tre zoner och kategorier, klicka in på respektive zon för at läsa mer.


ZON 1. Nytta & skönhet.
Närmast huset rör vi oss dagligen så här råder nytta, skönhet & praktisk enkelhet.Viktigt för oss i den här zonen är tillgängligheten av blommor, örter och bladgrönt som vi dagligen använder oss av i köket. Skönhet som välkomnar oss samt utrymme för bl.a. vedhuggning, kompostering, plantering och vila. Klicka på bilden och läs mer om hur vi anlägger entrérabatterna med tekniken Hoogle culture, vilka växter som finns däri och varför samt sommarens kommande ört- och köksträdgårdsbyggande.

ZON 2. Ätligt landskap.
Tidigare brukad åkermark där det idag mest växer  kvickrot och åkerfräken. Den här ytan vill vi omvandla  till ett riktigt skogsskafferi av fruktlundar med undervegetation av ätliga klätterväxter och bärbuskar samt marktäckande örter och multifunktionella perenner. Eftersom vi vill få ut så mycket skörd med så lite arbetsinsats som möjligt kommer vi här fokusera på fleråriga växtsystem som ständigt återkommer och ger skörd jämte andra nyttoaspekter. Vi drömmer även om en stor naturdamm varifrån vi kan vattna trädgårdens alla växter samt bada tillsammans med grodor och andra vattenälskare.

ZON 3. Vilt & avskilt.
Här har älvskogens vilda karaktär och naturens succesion mer eller mindre fått utvecklas fritt under en tid. Björk, al, rönn, vide och sälg växer här samt en rik flora av fuktälskande örter. Här går vi varsamt fram, mängder av fåglar och andra djur håller sig gömda bland lövverket och nere vid älven. En reflektionsbänk har vi placerat ut och så mycket mer än så blir det inte. En plats för tystnad och avskildhet.

 

 

Nedan följer lite tips på hur ni kan optimera er trädplantering samt ett bildgalleri på trädgården i vinterskrud.

    

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s