Söndagens växtvandring

Under en härlig dag i regn och solsken med nyfikna och närvarande människor botaniserade vi oss fram bland naturens rikedom på Torpet Solvilda. Akilles osårbarhetsört, kungen av kisel och njurens kurläkare är några av de stolta växter vi bekantade oss med.

Vi gick igenom en mängd olika växter och samtalade om dess egenskaper och inverkan på människokroppen, samt några av dess funktioner i ekosystemet. Trots att växtvandringen endast sträckte sig några hundra meter hann vi bara med en bråkdel av den rikedom som omger oss. En fortsättningskurs följer därför senare i sommar då växterna står i blom och befinner sig i andra utvecklingsstadier. Håll utkik här på sidan!

Efter vandringen tog jag och katterna en tur och samlade växter som nu hänger på tork i kökstaket. Några blev nya tinkturer och andra hamnade i grytan.  Det är väldigt praktiskt med grenverk inomhus som växterna kan hänga i. Ibland hänger där även strumpor och kalsonger på tork och katterna har något att klättra i.

Här följer recepten på det som serverades under dagen:

Nässel- & björkbollar

17 bollar
en näve nässlor
en halv näve björkblad
några blad pepparmynta
4 dl lättrostade solrosfrön
1 msk citronsaft
en nypa salt

10 dadlar

Mixa först nässlor och björklöv, mynta och salt. Lättrosta fröna och lägg i medan du kör matberedaren. Häll i citronsaften och släpp ner dadlarna, en i taget. Mixa tills allt håller ihop. Rulla till bollar och ställ gärna kallt ett tag så blir dem lite sega. Avnjut!

Raw granskottstårta

1 form
Botten
2,5 dl cashewnötter
2,5 dl kokosflingor
1 tsk vanilj
en nypa salt

8 dadlar

Mixa allt i en matberedare, tryck ut i en form med löstagbara kanter. Ställ i frysen medan du gör fyllningen.

Fyllning
1 dl färskplockade granskott
2 mogna avokado
1,5 dl kokosolja
rivet skal av 1 lime
1,5 dl saft från lime
1 dl sötning (yacoon, agave, honung)
1/2 dl kokosgrädde (grädden från en kokosmjölksburk)
2 tsk vanilj

en nypa salt

Mixa alla ingredienser slätt. Häll fyllningen över pajbotten. Strö över några extra granskott och ställ i frysen ca 3-4 timmar.

Nässel- & sälgsoppa

4 L färskplockade nässlor
1 L sälgblad
en näve färsk libsticka
några kvistar rosmarin
3 vitlökar
1,5 gul lök
1 msk grönpeppar
3-4 tsk örtsalt
(grönsaksbuljong om du vill)
0,5 dl olivolja
4 potatisar, skurna i bitar
2 msk majsmjöl eller potatismjöl

vatten

Skölj växterna noga. Hetta olivolja i en 5 liters gryta och fräs vitlök, lök och grönpeppar tillsammans med örtsaltet. Häll på vatten och lägg i potatis, låt koka ganska mjuk. Lägg i växterna och fyll på med vatten tills det knappt täcker. Sjud i ca 15 minuter. Salta och peppra och lägg eventuellt i grönsaksbuljong. Rör ut majs- eller potatismjöl med lite kallt vatten och vispa ner i soppan. Mixa den sedan slät.
Blir godast när det stått och dragit en dag!

Avslutningsvis några fler bilder från dagen Tack till alla som var här!
Annons

4 tankar om “Söndagens växtvandring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s