Angelina´s Råa Kaffe & Chokladpaj

kaffe & chokladpaj1 rund form.

Här kommer nu äntligen mitt efterfrågade recept på en riktigt mustig och smakrik chokladpaj/tårta. Den här skapelsen är ren och skär medicin för kropp och själ. Det är helt klart ett av de godaste recepten jag experimenterat fram.

Reishi (lackticka) är en mycket respekterad medicinalsvamp med mångtusenårig dokumenterad historia i framförallt Ryssland och Asien. Bland mycket annat är den effektiv för immunförsvaret, besitter välgörande antioxiderande egenskaper samt stärkande för kroppens leder. Reishi är också en utmärkt anti-stress ört, framförallt känd för att lindra spänningar och främja fred i sinnet. Perfekt för en avslappnade fikastund i goda vänners lag!

Alla ingredienser är givetvis ekologiska samt av raw-kvalité.

Botten:

3 dl nötter (av: hasselnöt, mandel, paranöt)
1 dl solrosfrön, torrostade
9 medjool dadlar
1 tsk äkta vanilj
1/2 tsk himalayasalt
1 msk rå kakao
1 msk starkt kaffe

(För kaffet: knappt 1 dl hett vatten + 1 msk malet kaffe av hög kvalité)
Hetta upp vattnet och gör kaffet. Torrosta nötterna (om du vill) och solrosfröna i en kastrull/gjutjärnspanna (gör 1,5 dl extra nötter och spara till toppingen). Mixa allt i matberedare och tryck ut i en form med löstagbara kanter. Ställ i frysen medan du gör fyllningen.

Fyllning:

5 dl blötlagda cashewnötter (blötlagda minst 1 h)
1 burk kokosmjölk á 400g (ej vattnet!)
1/2 dl yaconsirap, agave eller annan sötning
5 rågade msk rå (medicinsk) kakao
2,5 msk kaffe
1 krm himalayasalt
1/2 tsk reishi
en nypa chili
1 dl kakaosmör

Blötlägg cashewnötterna minst 1 timme, gärna 4. Smält kakaosmöret (smält 2 dl så det räcker åt toppingen) i vattenbad. Öppna kokosmjölken och gröp ur ”grädden” (om den inte stelnat kan du hälla av den men se till att inte för mycket av kokosvattnet följer med. Kokosvattnet kan du spara och använda i en smoothie eller gryta vid senare tillfälle). Lägg i alla ingredienser utom cashewnötterna och kakaosmöret i en höghastighetsmixer. Mixa till en slät mousse och lägg därefter i cashewnötterna, lite i taget. Häll sist i kakaosmöret. Mixa igen tills fyllningen är helt slät. Ta ur formen ur frysen och häll över fyllningen. Låt stå framme medan du gör chokladtäcket.

Chokladtäcke:

1 dl kakaosmör
1/2 dl yaconsirap eller agave
2 msk kakao

Vispa i alla ingredienser i det smälta kakaosmöret. Häll över tårtan och strö över toppingen.

Topping:

Strö hackade rostade nötter, kakaonibs och kaffebönor över chokladtäcket. Frys i ca 3-4 timmar eller till önskad konsistens.
God och krämig att äta precis som den är eller till kokosgrädde:

Kokosgrädde:

I burk ekologisk kokosmjölk 400g (låt stå i kylskåp över natten)
1 msk agave/kokossocker
1 tsk äkta vanilj

Öppna kokosmjölken och gröp ur ”grädden” (spara vattnet till smoothie eller gryta för senare användning). Lägg i en skål (kyld i frysen om du vill). Vispa kraftigt i 3-5 min tills den blir fluffig och ljus med mjuka toppar. Blanda i agave och vanilj.
Godast att äta direkt men går fint att bevara i en lufttät burk upp till en vecka. Den hårdnar i kylen så vispa till den då den ska ätas.

Njut :o)

kaffe chokladpaj

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s