Hallows Eve och vinters ankomst

En skön Hallows Eve till alla!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samt en tillbaka blick på vad som hänt under senhösten…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Första snön och sista grödorna! Kolla vilka vackra morötter och rättikor på skärbrädan! Jag kände mig verkligen som en rymdforskare som dissekerade ett gäng aliens.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi hade några fantastiska vänner över som hjälpte oss att höstplantera tuja häcken. Nu har vi ett rejält skydd mot nord och väst. Det kommer inte bara skapa ett bättre mikroklimat på gården och ge lä och värme åt växterna och oss utan även skydda huset och spara på energiförbrukning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och så har vi planterat ner mängder av fruktträd. Äpple, plommon och körsbär och bärbuskar utmed åkersidan. Vi väntar oss en vacker inramning samt massor av frukt och bär! Vi har lagt markduk längst med planteringen för att underlätta ogräsrensning. Runt träden har vi fyllt på med halm och brunnen gödsel samt träflis. Till våren kommer vi fylla resten med jord och plantera undervegetation av ätbara perenner och buskar. Marktäckare är självklara under träd,  naturen har sinnrikt utvecklats symbioser för att underlätta för alla inblandade. Dem håller oönskade växter borta, skyddar jorden och berikar jordelivet, håller markfukten och ger massor av skörd, både till oss och växterna runt omkring.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi älskar ringblommor. I årtusenden har ringblomman använts av naturfolk för dess läkekraft, symbolik, skönhet och doft. Den legendariska blommon är med i många mesoamerikanska myter och särskilt viktigt under den heliga ceremonin Dia de los Muertos i Mexiko (De dödas dag) som firas 2 november. Där anses den söta doften väcka anden till liv i de avlidna och föra dem tillbaka till de levandes land för att delta i festligheterna!

Under De dödas dag  förvandlas hela Mexiko city då människor  samlas för att hylla förfäder och fira förändring. För oss är det mer känt som Hallows Eve (Halloween) och som vanligt när marknaden får bestämma får vi det hela lite om bakfoten och ingjuter istället lite skräck och rädslor kring döden.

Ringblomman är likväl skön och dessutom god. Vi torkar dem och förvarar i glasburkar under hösten och vintern. Dem får dekorera raw food tårtor och lyxa till vår vinterfrukost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sommaräpplena fick vi njuta av trots att våra egna fruktträd är få årsringar. Äpplena kommer från vänners gårdar och vi torkade dem allihopa. Smaskigt vintergodis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De sista störpurpurbönorna skördades. Här sorten `Blauhild´ i neonviolett och grönt. Hur coola är dem?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tänk att köksträdgården prunkade såhär för några veckor sedan…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hejdå!

Annons

En tanke på “Hallows Eve och vinters ankomst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s