Blomgårdens valv

En trädgård behöver en magisk portal, ett valv som leder in i det vilda paradiset. När du vandrar in från ena sidan finns det en överhängande risk för att du kommer ut som något annat på andra sidan…

Här följer en beskrivning på hur vi byggt den.

_MG_17677

Samma sommar vi köpte Solvilda fann vi två gamla timmerslädar till salu för en ynka slant. Doningar som timmermän och hästar manövrerat i skogen och fraktat timmer hem till gårdarna med förr i tiden. De är rejält byggda av riktigt kärnvirke med handsmidda beslag och färstningar. Sådant hantverk verkar sällan göras idag. Med riktigt kvalité på virket lär dessa doningar stå emot regn och rusk en lång tid framöver. Vi visste att vi skulle få användning av dem även om vi då inte visste till vad. Känns kul att få bevara dem till eftervärlden i en ny tappning.

_MG_14711   _MG_14722   _MG_14666

Vi införskaffade fyra betongplintar, färdiggjutna. Djupa hål grävdes och vi fick under tiden beskåda fascinerande lager av matjord, lera och sand som vår mark utgörs av. Plintarna sattes ned och stolparna sattes på plats innan groparna fylldes igen med sand och grus och lite jord. Flera daggmaskar räddades och förflyttades till köksträdgården.

_MG_14699

Innan stolparna skruvades fast tjärade vi dem ordentligt. Det är vår hemmagjorda tjära som vi brände i Karleby utanför Mariestad. En spännande process att vara med om. Vi planerar att ha tjärbränning här på gården framöver. Håll utkik!

_MG_14977  _MG_14922

Stolparna fästes ordentligt och medan en av oss höll stolpen rakt fyllde den andra igen gropen.

_MG_14588   _MG_14933   _MG_14911

Medarna på plats. En släde var större än den andra så den stora fick stoltsera i förgrunden vilket ger en optisk illusion av att  valvet är längre och djupare än vad dem egentligen är.

_MG_15177

Doningarna på plats. Vi kunde inte låta bli att tända lite ljus och njuta av det vackra innan vi fortsatte. Så lustigt att de smidda fästena på släden passade perfekt som ljushållare… så var det nog tänkt, för den som tänkte om. Ljusen är handgjorda bivaxljus av farbror Petzäll, en man vars gediga 92 år har gjort honom till en mästare på biodling och nyckelharpa. Han rullar till och med vekarna själva. Vilken man.

_MG_15155 _MG_15055 _MG_15611

Därefter la vi ut markduk och en stenkant för att hålla marktäckande bark på plats.Vi älskar ju våran vildäng som breder ut sig och det kändes i hjärtat att täcka över en del av den. Dock har vi ju ca 1 ha till och glädjas åt… Markduken spikades fast (grannens underbara dotter kom förbi med en burk rostiga spikar eftersom dem nu vet att vi älskar gammalt skrot…) och bark fylldes. Barken fick vi gratis från en utställning. Vi fick skotta upp den själva och det tog några väl värda timmar.

_MG_16800  _MG_16844  _MG_16922

_MG_16711

Från samma utställning tog vi även hand om skivade björkstammar. Dessa la vi ut som en slingrande och spännande gång genom portalen.

_MG_17066  _MG_17288  _MG_17555

Stolpar, släde, bark och björkplattor på plats. Formen växte fram under tiden och det kändes naturligt att bygga ihop de två planteringarna med portalen och varandra. Det ger en rejälare entré. Planteringarna är kantade av några timmerstockar från våran gamla lada, itusågade och lagda på plats. Dessa kommer vi skriva om längre fram.
Tomten är fortfarande stor och portalen jämförelsevis liten. Med tiden är tanken att klätterväxter ska väva samman trädkronorna, portalen och de olika planteringarna till en enda stor magisk organism av växtkraft och liv.

_MG_15444 _MG_15833 _MG_15322 _MG_15611 _MG_15755 _MG_15400

_MG_19755

Hoppas ni fått lite inspiration till att återanvända gamla ting och skapa magiska rum för stora och små!

Annons

En tanke på “Blomgårdens valv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s