Oh, All things that grow!

ljus lillpite2En inspirerande kvinna som vi kallar Lycke var här och fotade i vår naturgård. Det blev en magisk afton bland levande ljus, eldar och blommande tulpanlökar. Hon skriver på en bok som vi rekommenderar alla att hålla utkik efter…

Hennes hemsidor finner ni här:
http://instagram.com/lyckeliv
http://till-vidas-ara.blogspot.se/

    _MG_1585  _MG_1532  _MG_1534

Som ni kanske kan ana från bilderna har en hel del hänt på torpet. I vanlig oordning har vi har haft många underbara drängar på gården och en hel del muskelarbete har uträttats. Några stolta profiler kan beundras nedan i ordningen gåsapågen Linus från Skåne och Johan `Saunaman´(som vi tidigare utlovat en bild på!) Mannen med trädet är Jonathan!

Linus och Johan   Jonathan Solvilda

29 maj gjorde vi en plantering intill ladan, i det soligaste och varmaste hörnet på tomten. Mot den varma ladugårdsväggen spaljerades plommon och päron, vindruva och kiwi. En del åkerbär, rosablommande jordgubbar, oregano, dragon och basilika planterades i framkant och några bondbönor såddes.

_MG_12144Klätterrosen `New Dawn´ och en fylld violett skönhet `Skedarosen´som blev återfunnen genom POM, programmet för odlad mångfald har fått varma och väldränerade platser intill väggen. Längtar tills dessa donnor blommar! Älskar smaken av rosenblad och doften som sprids i hela blomgården. Skedarosen kom från ett rotskott från Skeda socken i Östergötland.  Bilden är lånad från POM´s hemsida: http://www.pom.info/aktuellt/130702-Rosens%20dag%202013.html

skedarosen new dawn2

En gammal kratta funnen i ladan fick agera spaljestöd för plommonträdet `Euraasiia´

        _MG_1336   _MG_1630    2

Vi har bundit trädet med mjukt jutesnöre som även har lindats runt spikarna.

_MG_1345
Många vackra växter visar sig i trädgården. Några av favoritväxterna är den överdådigt blommande bukettapeln, Malus toringo var.sargentii `Eskilstuna´, som på våren är fullkomligt övesållad av snövita blommor. Dicentra spectabilis `Alba´, vit löjtantshjärta är med sina hjärtan ren magi i trädgården samt de enkla skönheterna tovsippor, Anemone sylvestris. Sagolikt vackra i all enkelhet.
_MG_1948 _MG_1967 _MG_1968
Det är ett vildvuxet paradis på gården. För oss har gräsmatta ringa värde och vi har ingen lust att lägga varken energi, tid eller pengar på motarbeta något som genereras så mycket nytta (vi kommer att göra ett inlägg om allas våra kära gräsmattor längre fram och vad och varför vi ser andra värden i andra möjligheter som exempelvis ängar och fruktlundar, håll tillgodo). Vår tomt är en vildäng full av blomstrande örter, mat och medicinalväxter och pollineringsväxter. Det fullkomoligt myllrar av fjärilar och humlor och bin som sköter all befruktning av våra grödor på gården (bikupor och humlebon kommer längre fram). Maskrosornas blommor har vi plockat och dessa ligger nu och jäser till maskrosvin. Kilovis av hallonblad, nässlor, björk, röllika, klöver, maskros, rallarros (mjökört) är torkade och packade i glasburkar vars gröna guld (eller torkad solenergi som vi kallar det) kommer kunna avnjutas till hösten och under vintern då naturen faller i dvala här i norden. Och många vackra buketter har stoltserat och spridit väldoft  i köket och sovrummet under våren och sommarens första månader. För oss är det ren och skär skönhet med naturens apotek och blomsterprakt utanför dörren och all tid för njutning som vi blir berikade med.
 _MG_19066 _MG_19266
Blåklockans ljuvliga blommor (en av Angelinas käraste växter) går att äta och förskönar vilken sallad eller dessert som helst!
vildäng
Eftersom att livet på Solvilda innefattar det mesta får detta inlägg rymma mycket. Vem vet när vi har tid att lägga ner spaden nästa gång för att skriva några rader? Här kommer lite inspiration till en smoothie, ett snabbt och enkelt sätt att inta naturen- & trädgårdens alla nyttoväxter. För vilken rikedom att nu äntligen kunna gå några steg utanför dörren och plocka riktig mat!
        _MG_28900   _MG_29000
Nyskördad dryck.
Vi måttade aldrig mängden men beräkna ungefär:
4-5 dl vatten
1-2 äpplen
2 nävar blandat grönt och blommor
(vi använde mest maskrosblad, en del penseér med blad & stjälk,
lite mjölkört samt röllika och lite blad från köksträdgården som
mangold, sallad och kål. Ringblomma blandades även i)
1-2 tsk äkta vanilj
1 tsk chlorella
2 krm reishi (lackticka)
_MG_29022
För att inte göra det här inlägget alldeles för omfattande (och för att vi vill springa ut och gräva) ber vi er hålla tillgodo för fler inlägg om vad som händer (och redan har hänt) på torpet! Bl.a. byggandet av en portal, återanvändandet av gamla timmerslädar och annat kul. Idag ska vi gräva ner en skyddsplantering mot nordväst för att skydda tomten och huset från kalla nordanvindar och annat som gör livet på torpet mindre varmt och vindstilla. Det blir en tujahäck eftersom den håller sig grön året om och därmed ger ett större skydd och mer energibesparing under året. Det blir även ett effektivt insynsskydd. Helst hade vi velat ha gran eftersom det är härdigare, vackrare och grönare samt ett redan inhemskt växtmaterial. Dessvärre växer gran väldigt långsamt medan Tuja `Brabant´kan ha en årstillväxt på 30-40 cm och vi kunde få tag i stora plantor till ett bra pris. Mer om planteringen av häcken senare, nu ska vi gräva! Ha en solig och skön dag!
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s