Köksträdgård & körsbärsblom!

Körsbärsblom på Solvilda och
köksträdgården planterad!

_MG_13799

Nu är det Maj och snart juni och det händer så mycket på torpet att jag inte hinner skriva om allt. Här kommer en bråkdel. Sådd & plantering i köksträdgården samt Nässel & sälgsoppa och lite andra insamlade växter och Sälgens fantastiska medicinala egenskaper får ni läsa om idag. Spaljering av plommon & päron samt pergolabyggande kommer senare!

Äntligen har vi sått frön och planterat uppdrivna småplantor i bäddarna i köksträdgården! Det växer redan så det knakar under fiberduken som behåller värme och fukt åt småplantorna. Det gör det även lite klurigare för kaniner och omkringströvande höns att komma åt godsakerna. Det vattnas i våra munnar då vi ser att snart kan vi skörda färskt grönt. (vilket vi givetvis redan gjort bland de vilda växterna; på tork just nu har vi massor av maskrosblad, björkblad, sälgblad och nässlor, se receptet på min ljuvliga nässel & sälgsoppan längre ned på sidan!

_MG_12900 _MG_13033 _MG_13166 _MG_13266

Bäddarna i köksträdgården är bottnade med färsk koskit och därefter med komposterad jord och gödsel som en bonde i Lillpite har blandat åt oss. Då moskiten brinner blir det varmt och gott för plantorna, lite som en halveffektiv varmbänk (där man annars använder sig av färsk hästskit som, till skillnad från koskiten är betydligt mindre ”smält” då kossorna har 4 magar som tar hand om maten = mindre att bränna = lägre temperatur).

Vad har sått och planterat massor av gott i bäddarna. Bland annat den underbara svartkålen som blir helt gigantisk och ger ljuvligt goda blad till torkning, kålchips, varm grönsak i wok m.m. Morötter har vi sått i violett, ceriserosa och gult samt en jumbovariant. En Kinesisk rättika har kommit i jorden och den är jag nyfiken på eftersom den ser ut som en vattenmelons-explotion i genomskärning. Rödviolett brysselkål, jätterödbeta, blodamarant, sockerärtor, bladdill, ringblomma och gurkört  är några andra. En del örter som salvia, lejonöra, piplök, mejram, libsticka och annat kommer få flytta in i örtagården när den är färdigbyggd. Grön Shiso är en av mina favoritkryddor som smakar som sushi. De flesta fröpåsar kommer från Runåbergs fröer och Lindbloms fröer, båda har ett stort sortiment ekologiska fröer.

Solvilda köksträdgården

Vi har täckt köksträdgården med fiberduk eftersom nattemperaturen sjunker rejält fortfarande, ned till ca 5 +. Duken håller värme och fukt till småplantorna och därunder frodas det.

Köksträdgårdens entrévalv blir föda och soppa.

Jag vill bygga en välkomnande entré in till köksträdgården. Igår kväll var jag nere vid älven och såg att några av våra sälgträd hade fallit till marken. Perfekt åkerbruk tänkte jag och yxade av dessa rejäla stammar som jag och Robert släpade upp till huset. Av dessa har vi nu tänkt bygga ett valv vid ingången till köksträdgården, håll till godo!

Det finaste var att sälens blad var i perfekt skick för att skördas. Jag repade av alla blad på de liggande träden (enklare än så blir det knappast att skörda grönt) och vipps hade vi två stora kassar fulla med underbar föda. Bladen innehåller mängder av C vitamin, kolhydrater och proteiner, samt en viss mängd salicylater.

_MG_14100 _MG_14000

Högst koncentrationv salicylater (som omvandlas till salicylsyra i kroppen) finns i barken som funkar ypperligt som smärtstillande, febernedsättande och bakteriedödande. Kokt te på 100g hackad, finstrimlad bark i 1/2 L vatten motsvarar ungefär 1 magnecyltablett. Gör dubbel sats om du käkar 2 tabletter.

Sälgen är för övrigt det första trädet som blommar och därmed en oersättlig källa för nektar till alla våra älskvärda pollinatörer. Jag tycker sälgen hör hemma i alla trädgårdar och den välkomnar oss först av alla med sin blomning på våren!

Nu längtar jag efter de unga hängena som är underbart goda att doppa i lite olivolja och äta som dem är. Funkar även som tuggummi då dem blivit lite sega senare på försommaren, sött och gott är det. Knoppar kan ätas hela vintern och är rika på C vitamin samt fibrer. Bladen är godast små, just nu (i Lillpite med omnejd) och innehåller förutom 18,9 mg Vitamin C per 100g även 117,9 g protein per kg. Det ni! Uppgifterna om vitamin- och proteinhalt är hämtade ur försvarets forskare och överlevnadstekniker Stefan Källmans ”Vilda växter som mat och medicin”.

Jag gjorde en helt underbar soppa på nässlor och sälg när jag kom in efter kvällens arbete. Här kommer receptet.

Nässel- & sälgsoppa

_MG_14311
2 L vatten
1 L unga färska sälgblad (vide, pil, sälg etc.), sköljda
ca 4 L färska nässlor, sköljda
5 msk olivolja
1 dl hackad gräslök
1,5 dl hackad piplök
1 pressad vitlöksklyfta
1 näve (1 luftig dl) torkade blad från libsticka (min favoritkrydda! Lättodlad, övervintrar, ca 2 meter hög och smakar som grönsaksbuljong.)
2 tsk himalayasalt
1 tsk örtsalt
1,5-2 tsk grönpeppar
4 msk majsmjöl i ca 2 dl vatten

Koka upp vattnet. Lägg i Nässlor och sälgblad, koka 5 min.
Häll av men spara kokvattnet och ställ nässlor/sälg och vatten, separerade från varandra, åt sidan.
Mortla libsticka, salter och grönpepppar tillsammans. Hetta olja i kastrullen, fräs löken tillsammans med kryddorna och saltet några minuter på ganska hög värme. Lägg i nässlorna/sälgen och fräs lätt. Häll över i en skål och ställ åt sidan. Häll i redningen i den varma  kastrullen och fyll på med nässelkokvattnet till den reder sig. Slå i nässel/sälg/lökblandingen. Sjud ihop. Mixa med stavmixer till ganska len konsistens.

Avnjut direkt som den är, servera med ägghalvor om du vill.

Och fler växter än nässlor och sälg har vi nu på tork… hallonblad, maskrosblad, björkblad för att nämna några. Ut och plocka och samla lite ur naturens enorma skafferi!

_MG_12755 _MG_12288

_MG_1433 _MG_12577

Jag hann även föreläsa lite om vilda växter och hur vi kan tillgodogöra oss dessa samt bjuda på örtte under framtidsveckan i Lillpite. En 3 timmar lång vildväxtpromenad blir av den 3 juli.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s