Köksträdgården tar form, kom och bygg!

Nu händer det grejer på torpet!

Vi förbereder för byggandet av köksträdgården. Nästa lördag den 3 maj byter vi kunskap mot armstyrka, varmt välkomna alla som är sugna att bidra till byggandet av köksträdgården! Klockan 10.00 börjar vi! Hängbrovägen 18, Lillpite. LÄS MER HÄR.

_MG_0744Vi har valt den soligaste platsen på tomten, där solen lyser från morgon till kväll. Platsen är omfamnad och inramad i väst, nord och öst, och helt öppen mot söder. Särskilt skyddad av växtlighet och byggnader mot norr.
Av gamla timmerstockar ska vi bygga en åttakantig form i två sektioner. Vi har valt att bygga en upphöjd bädd av flera anledningar; vi har en värdeull vildäng som omger köksträdgården och vars framfart förhindras av timmerinramningen. De upphöjda bäddarna fångar solvärme och värms upp tidigt på våren samt ger god dränering för fleråriga örter under vintern. Dessutom behöver vi aldrig gräva i jorden utan fyller bara på med organiskt material och kompost, vilket sparar oss mängder av värdefull energi samt lämnar jordelivet ostört. Slutligen får grannens fina hönor, som frekvent besöker vår trädgård, även lite svårare att finna godsakerna!

Hittils har detta hänt:
_MG_0252 litenEn enorm hög timmerstockar från ett tvåvånings timmerhus (ursprungligen från Långnäs) behövde bäras och fraktas från Bertnäs till Lillpite.

Efter sex timmars bärande låg stockarna tillgängliga vid vägen, i väntan på timmerbilen. Några fynd gjordes under tiden; flera intressanta tidningsartiklar (lägg särskilt märke till den tjusiga samegubben till höger i bilden), lite stretching fick utföras för att hålla kroppen smidig och slutligen erövrades timmerhögen med hjälp av armstyrka, chokladkladdkaka samt fint sällskap.

Vi älskar att använda gammla material på nya vis och känner oss glada att den gamla timmringen från Långsnäs  nu ska bli en köksträdgård och försörja många hungriga och lyckliga människor. Vackra är stockarna med, särskilt de tapetbeklädda.

Jord har vi beställt från kommunens kompost, som återvinns ur matrester som hämtas upp i byarna och stan i Piteå kommun.  Koskit har vi fått flera lass från en bonde i byn. En vara som finns i överflöd och gärna körs bort enbart mot fraktkostnad. Någons skit är en annans guld!

_MG_0738          _MG_0757   _MG_07488  
Idag har vi placerat ut stockarna och sågat dem i passande vinklar. Sjukt snygg säkerhetsmundering hade vi till motorsågandet och helt förälskad är jag i det fenomenala redskapet – hacka. Som lätt undanröjer grävtuvor och jämnar till marken. Fint besök fick vi även från en enorm skogsgroda som delade vattenbad med våra katter.

groda katt groda

En del pusslande återstår för att få alla bitar att passa med varandra och skapa den åttakantiga ört- och köksträdgården vi vill ha. Eftersom vi jobbar med återbruk och materialen lever sina egna liv, är det dem som bestämmer hur formen slutgiltigen blir.

Snart ser vi fram mot att fylla bäddarna med gödsel och jord och så våra efterlängtade grönsaker! Vi kan inte nog framhålla hur fantastiskt det är och smakar att odla och plocka sin egen mat och hur många tusenlappar i månaden vi sparar på detta.

”Growing your own food is like
printing your own money”
Ron Finley

Dagen avslutades med en god måltid, lite raw food dessert (recept på hemmagjord jordgubbs- och vanilj glass kommer) samt hembryggd öl.

raw jordgubbs glass öl _MG_0762 dessert raw jordgubb

Håll utkik och hoppas vi ses på lördag!

Annons

2 tankar om “Köksträdgården tar form, kom och bygg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s