Riktig SKIT ska det va! U-jord, P-jord, yrkesodlarjord, Ekojord…same shit but different name?

Riktig SKIT ska det va!
U-jord, P-jord, yrkesodlarjord, Ekojord…
– same shit but different name?

jord1

Vi har fått frågan om det verkligen är så stor skillnad på ekojord och annan plantjord som köps på påse. Låt oss förtydliga hur vi ser på saken.

Det komiska och korta svaret på frågan om ekojord verkligen skiljer sig så mycket från  ”konventionell” jord lyder som följer: Det finns ingen O-ekologisk jord. All jord är levande och dynamisk. Jord är en symbios av mikroorganismer, svampar och insekter som ständigt bryter ner organiskt material i mindre beståndsdelar. Maskbajs skulle man förenklat kunna kalla det. Jord är liv. Ekologi är samspel mellan olika organismer.

Det som säljs på påse är oftast torv med tillsatser. Eko-jorden innehåller mikroorganismer vilka fortsätter den ursprungliga processen med att omvandla material till riktig jord. I konventionell pås-jord finns det väldigt lite ”liv” kvar, om något alls. Istället är det organiskt material med syntetiska näringsämnen. Dessa näringsämnen kan plantorna ta upp direkt, vilket gör att dem växer bra en säsong eller två. Är man nöjd med det och skiter i resten så finns det ju inte så mycket mer en annan kan göra. En del vill fortsätta köpa onödiga produkter som någon inser att dem kan tjäna pengar på. Men förhoppningsvis vill de flesta människor lyfta blicken lite högre och se på det hela ur ett lite större perspektiv.

Syntetiska näringsämnen är skadliga för jordlivet eller i bästa fall helt oanvändbara för mikroorganismerna, vilket i det långa loppet helt utarmar jorden tills det endast återstår döda partiklar. Det går även åt extrema mängder energi att framställa syntetisk näring, som dessutom är helt onödig och oanvändbar i naturen.

Och det är ett säljknep och tro att det är växterna vi behöver ge näring, det är helt enkelt en felaktig uppfattning baserad på okunskap. Det är ur en levande jord som växterna själva hämtar all den näring som dem behöver. En frisk jord är det säkraste skyddet mot skadedjur, sjukdomar och näringsbrist. Och till skillnad från de vanligen 3 st syntetiska näringsämnena NPK (kväve, forsfor och kalium) finns det i en levande organisk jord över 90 olika mikro-och makronäringsämnen som växterna behöver för att leva länge. NPK är ungefär som att du skulle leva på hamburgare, pizza och coca cola…det är snabbmat som funkar ett kort tag, men i längden blir du utarmad och sjuk. Precis så är det med växter och jorden (maten) dem växer i. Håller vi jorden levande och frisk tillgodoses växternas alla näringsbehov per automatik. Frågan om huruvida vi ska välja eko-jord på påse eller konventionell köpejord är en fråga om integritet , kunskap och perspektiv. Som sagt, visst kan de flesta växterna växa i syntetjorden ett tag, men restprodukten blir i slutändan en förorening för oss och naturen. Och i det här fallet tycker jag det är viktigt att höja blicken och se det hela ur ett lite större perspektiv än om den ena tomatplantan växer 10 cm meter mer än den andra på en säsong. Det vi köper är det vi investerar i – det är det vi visar att vi tror på och vill se mer av. Det är också det utbudet som kommer expandera i butikerna. Vi visar helt enkelt att vi inte acceptera skit. (eller i det här fallet, att vi bara acceptera RIKTIG skit).

Rena naturliga produkter som inte är en belastning för den här planeten vi bor på, (det enda hem vi har om någon inte fattat det ännu), känns för oss ganska grundläggande och rimligt. Konventionell jord med handelsgödsel eller andra syntetiska näringsämnen är inte hållbart. Det är inte ens en fråga för diskussion.

Naturen är den mest erfarne och sinnrike trädgårdsmästaren av oss alla, med ca 4,5 miljarder års erfarenhet och en trädgård på ca 510 100 000 kvadratkilometer kan vi nog känna oss ganska trygga med att den här planeten vet vad den sysslar med… och har utvecklat tillräckligt sinnrika system för att vi ska kunna känna tilltro och vilja lära oss av dess principer.

Så… medan Ekojordens tillverkare må sträva efter mindre skadliga tillsatser och mer ren skit, och medan de andra jordtyperna inte gör något åt att förändra tillsatsernas skadliga inverkan vid produktion och användning, må vi då komma ihåg;

Överhuvudtaget är ju jord på påse lite som färdighackad och förpackad sallad, varken färskt eller särskilt levande längre…det är något helt annat att själv gå ut i trädgården och plocka färska blad. Att ha en kompost eller skapa sig utrymmen i trädgården och tillåta naturens egen succession ta vid och bevittna skapelseprocessen då mikroorganismerna, svamparna och de andra djuren skapar liv och mylla i din egen trädgård, det är att vara i första ledet. Det är att vara en sann jordbo! Och det som skapas däri, det är JORD.

Jag rekommenderar att se denna lilla korta 5-minuters film, om än dyster i sin framtoning så är den fullmatad med verklighetens viktiga fakta om hur vi hanterar vår jord.
http://globalsoilweek.org/media-publications/videos/lets-talk-about-soil/
LBR_Lets_talk_about_soil_0
”Filmen visar bland annat hur världen varje år förlorar 3,4 ton matjord per människa på grund av bebyggelse, avskogning och olämpliga brukningsmetoder.”

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s